Зъбна екстракция

Зъбната екстракция е най-често извършваната оперативна интервенция в света. Изваждането на един зъб от челюстната кост може да се наложи най-често по четири причини - кариес и неговите усложения, пародонтално увреждане, фрактура на зъбния корен или ретенция на зъба с възпаление на тъканите около него - най-често перикоронит. Извършва се под местна или обща анестезия. Понякога зъбната екстракция е технически лесна и може да се извърши дори от студенти в началото на клиничния им стаж; в други случаи е технически трудна и изисква специализирана намеса от страна на орални и лицево - челюстни хирурзи. Понякога отнема няколко секунди, а понякога - време от порядъка на няколко часа; от гледна точка на инструментариума изисква една екстракционна клеща или сложен набор от инструменти, апаратура, осветление, ендоскопи и значителен опит от страна на оператора.

Съществуват тиични и атипични зъбни екстракции. Най-общо при типичните не се налага отпрепариране на ламба, разрези и шевове, докато при атипичните това се налага. Атипична екстракция се налага най-често при ретинирани зъби, по-рядко при нормално разположени зъби, които са фрактурирани под нивото на венеца и няма как да бъдат екстрахирани с конвенционалните методи.

Всяка типична зъбна екстракция има няколко етапа. След адекватно обезболяване (най-често местна анестезия) се сондира периодонциумът на пациента. Това се извършва с върховете на зъболекарска пинсета, със значителен натиск и с чисто диагностична цел. При добра техника на анестезията пациентът не би трябвало да усеща никаква болка, а само натиск. Усещането за натиск изчезва последно при местната анестезия и трябва да се постигне наистина голяма дълбочина на анестезията, за да не се усеща дори и натискът. При липса на болка се пристъпва към така наречената синдесмотомия - отпрепариране на циркуларния лигамент на