Шия

Вратът (на латински collum) и е известен още като шия. В българския език се използва поговорката "Не врат, ами шия" в смисъл на синоним, повторение и многократни изказвания за едно и също, често ставащи досадни. Шията е част от тялото на много сухоземни гръбначни животни, която дава на главата подвижност и я отделя от торса. Вратът изпълнява много жизненоважни функции и е много уязвимо място по отношение на механични травми - една рана в областта на врата често е животозастрашващо състояние. В областта на шията се намират хранопроводът, гълтачът, ларинксът, трахеята, множество магистрални кръвоносни съдове. Тук са разпоожени още шийните прешлени и някои мускули на главата.

При някои животни, като например жираф, вратът може да бъде непропорционално дълъг. Дългият врат помага на жирафа да си намира храна, като достига високи листа и клони по дърветата в саваната. При някои птици, които се хранят с жаби и живеят по блатата (например щъркели и чапли) също има дълга шия. Лебедовата шийка пък е символ на изящество, красота и финес. Тъй като медицинският хумор може да бъде доста атипичен, дори и за анатомията на шията са измислени всякакви вицове - така например извършването на шийна лимфна дисекция на жираф би било предизвикателство за всеки лицево - челюстен хирург, докато при интубацията на жираф следва да бъде извикана на помощ пожарната.

По отношение на артериалната система, тук има два големи съда: общата сънна артерия и подключичната (brachiocephalica) артерия. От подключичната артерия се отделят вътрешната гръдна артерия, вертебралната и раменно-гръбната артерия.