Липом

Липом

Лимпомът е тумор, който произхожда от мастната тъкан. Почти винаги е добре капсулиран, расте експанзивно и може да достигне внушителни размери. Съставен е от зряла мастна тъкан. Най-често се локализира в областта на врата, раменете, гърба, крайниците, но може да се развие и в ретроперитонеалното пространство, медиастинума или друга локализация. Изключително рядко дава оплаквания и симптоматика, понякога при особено големи размери може да започне да пречи при движения в съответната област.

Описани са множествени форми на липоми - те са подкожни, болезнени са, а състоянието се нарича lipomatosis dolorosa или болест на Деркум.

Макроскопски туморът е окръглен, добре отграничен от околната мастна тъкан, има нежна съединителнотъканна капсула. Повърхността му е гладка или лобулирана и има характерен жълт цвят като на подкожната мастна тъкан.

Микроскопски туморът се състои от добре диференцирани мастни клетки - липоцити, които са със светла или празна цитоплазма поради извличане на мастната капка при обработката на препарата. Липидното съдържимо се визуализира при оцветяване със Судан 3, Суданшварц или осмиева киселина. Наред с това разрастват и фибробластоподобни клетки, които се разполагат около кръвоносните съдове, но те бързо акумулират липиди и се превръщат в липоцити.

Стромата на тумора под формата на съединителнотъканни повлекла е различно представена. В някои случаи тя е доста обилна и тогава туморът се определя като фибролипом. Разрастването на множество кървоносни съдове дава основание някои липоми да се определят пък като ангиолипоми или мезенхимоми, в случай че има разрастнали други мезенхимални съставки.

В злокачествения си вариант се нарича липосарком. Липосарком може да възникне първично или на базата на съществуващ липом чрез малигнизация; все пак на фона на сравнително високата честота на липома липосаркомът е изключително рядък. Среща се предимно в по-зряла възраст. Локализира се предимно в ретроперитонеалната и медиастиналаната мастна тъкан, но са описани и липосаркоми в лицево - челюстната област.

www.dentalimplants.bg    www.bg-dentist.com    www.ralev-dental.com  

www.ralev-dental.bg