Себацеен аденом

Себацейният аденом е доброкачествен тумор с жлезист произход. Води произхода си от мастните жлези на кожата, но са описани и случаи с произход от слюнчените жлези. На горната снимка е показано как изглежда клинично такова новообразувание. Локализацията в областта на инфраорбиталната област е типична за базоцелуларен карцином, въпреки че последният расте основно ендофитно, а образуванието на горната снимка има подчертано екзофитен растеж.

Себацейният аденом се развива най-вече в областта на кожата на лицето, но понякога и по гърба, скалпа и гръдния кош. Най-често се представя като новообразувание с жълтеникав цвят, добре отграничено, леко надигнато над околните тъкани. Хистологично се откриват жлезистокистозни формации, тапицирани със себацеен и плосък епител и обхванати от фиброзна или хиалинизирана строма. Образуванието е винаги доброкачествено и според някои автори не изисква лечение, тъй като представлява само козметичен дефект; описани обаче и случаи на дегенрация към себацеен карцином, което представлява тежко усложнение и поради това по наше мнение заболяването е необходимо винаги да се лекува. При множествени себацейни аденоми се говори за себацейна хиперплазия, която най-често се демонстрира клинично във вида на плака, надигната над околните участъци на кожата. Такива патологични процеси увеличават своята честота с напредване на възрастта.

Лицево - челюстна хирургия    Информация за Пирин    Есен    Лимфни дисекции    Ахроматичен невус

Ако желаете преглед и консултация с лицево - челюстен хирург, запазете си предварително час на телефон 032 642056, 044 611 727 или 0888 646003

Прегледът е напълно безплатен, отговаряме и на запитвания по електронна поща на адрес ralev@maxillofacial.bg и ralev@dentist.bg

Адрес на нашата практика в град Пловдив    Адрес в град Сливен    Адрес в град Видин    Зъбни импланти

Лечението на себацейния аденом е ексцизия в здрави граници. Почти винаги се налага пластика с тъкани по съседство, тъй като новообразуванието расте повърхностно и при премахването му се формира дефект със значителни размери. Рецидиви се наблюдават много рядко, основно при нерадикална ексцизия на формацията. Гладката разрезна линия е предпоставка за протичането на по-лек и по-бърз заздравителен процес.

Пластика с меки тъкани по съседство. Отпрепарира се елипсовидно ламбо, което се ротира в посока дефекта и раната се заши на глухо

Българският имплантологичен портал    Информация за Рила    Град Пловдив    Д-р Влатко Недев    Изкуствена кост    Придобити дефекти

Оперативната рана е зашита. Кожата се шие добре с конец 5/0 или 6/0, подкожието - с 4/0 или 5/0

Пирин    Цена на зъбен имплант    Синус лифтинг    Зъболекар в Пловдив    Циркониева корона    Металокерамика

Превръзка на оперативната рана. В лицево - челюстната област винаги е добре превръзките да бъдат с минимална компресия - това подобрява оздравителния процес. Освен това предпазва донякъде формирането на постоперативни хематоми. Няма опасност от влошаване на кръвообръщението в областта в резултат на прекалена компресия - каквато опасност има например при превръзки на крайниците.

Базални импланти    Композитни щифтове    Щифтови изграждания    Антибиотици    Ортодонтия

Свалянето на конците обикновено е на седми - осми ден. Раната заздравява първично. В дълбочина се е формирал хематом, който вероятно се дължи на вторично кървене от дълбоко разположен кръвоносен съд. До трети следоперативен ден кръвонасядане липсваше, едва на четвъртия ден се появи характерното синьо - червено оцветяване. Също в областта на очната ябълка по склерата се явиха точковидни кръвоизливи, които се разнесоха едва на третата седмица следоперативно.

Две седмици постоперативно

Виждат се очните хематоми в областта на склерата

Един месец следоперативно

Същият пациент една година следоперативно. Цикатриксът е уплътнен и в процес на изглаждане

Същият болен пет години следоперативно

Отново същият болен, единадесет години следоперативно. Наблюдава се линеарен цикатрикс с ъгловиден ход в областта на оперативното поле. По неизвестна причина цялото лице на болния е обхванато от брадавици, което се е случило около седем години след прекараната оперативна интервенция. Болният свързва брадавиците с прекарана тежка остра вирусна инфекция; дефектът е чисто козметичен, не притеснява болния и той не пожела никакво лечение. При такива брадавици вероятно най-удачният лечебен метод би била криодеструкцията с течен азот, което е основно в домейна на дерматологията.