Себорейна кератоза

Себорейната кератоза е кожно заболяване, което има доброкачествен характер. Все още се водят спорове дали това е тумор или тумороподобно състояние. Свързано е с възрастта - при хора над 65 години според много научни публикации се наблюдават в около 100 % от случаите. Рядко се наблюдава при млади хора (изключително рядко - при хора под 20 годишна възраст), повече при бялата раса, докато при другите раси явяването на себорейна кератоза е казуистична рядкост.

Дискутира се наследствена генеза на заболяването, тъй като при множествените форми се наблюдава много често унаследвяне. В етиологията на заболяването играят роля и ултравиолетови лъчи, както и излагане на вятър и други атмосферни дразнители. Тревожен симптом е бързата поява на голям брой себорейни кератози - тя може да се дължи на карцином на стомаха и се нарича симптом на Leser - Trelat. Локализацията на себорейната кератоза е много типична - среща се по лицето и най-вече по гърба, но може и да се открие по всяка една част на тялото. Клинично изглежда като петно - плоско или леко надигнато над околните тъкани, с овална форма, понякога има значителен диаметър - 10 - 15 см. На цвят петното е жълтеникаво или светлокафяво, с прогресиране на заболяването обаче цветът се променя към все по-тъмен. Повърхността на формацията е много грапава, от нея растат косми, но те са много по-малко на брой от съседните участъци на кожата. Космените фоликули се запушват постепенно от рогови натрупвания, поради което и формацията става все по-грапава. Понякога се явява лек сърбеж, а при остра или хронична травма формацията може да падне. Скоро след това обаче тя нараства отново. Възпаленията се наблюдават рядко, но ако се проявят, околната кожа започва да секретира, да се възпалява и да кърви слабо.

Диференциална диагноза се прави между себорейна кератоза, малигнен меланом, сенилна кератоза и себореен дерматит. Поради типичната клинична картина диагнозата не е трудна в повечето случаи.

Лечението се състои в криодеструкция, електрокоагулация или радикална ексцизия. Белези почти не остават, освен ако не се оперира радикално в разширен обем.

Лицево - челюстна хирургия    Българският имплантологичен портал    Диоден лазер    Липоми    СМА - канални пили